Het team

 

Wie zijn wij

Wij zijn Lammert (vader), Mark (jongste zoon)en Sander (oudste zoon) van de Hel. Samen vormen onze voorletters LMS. Daarom hebben wij ons team dan ook de naam LMS-Rallyteam gegeven.

Hoe het begon

Wij zijn een echte rally familie die bestaat uit de vader Lammert van de Hel en zijn twee zonen Mark en Sander , deze  3 hebben samen een passie, rally. Ongeveer 20 jaar begon de gezamelijke passie doordat vader besloot zijn twee,toen nog  jonge, zonen mee te nemen als marshal bij Nederlandse rally’s. Vakanties en verjaardagen moesten er aan geloven als er weer een rally was en het drietal met elkaar het land doorkruiste om mee te helpen met het veilig houden van de Nederlandse rallyproeven. Langzaam aan begon het drietal bekendheid te krijgen bij verschillende rallyrijders en werden oude connecties weer aangehaald. En daarmee begon ook steeds meer de kennis van deze tak van autosport te groeien. Het vaste antwoord dat je dan ook kon verwachten als je aan 1 van het drietal vroeg wat zij voor wensen hadden, was dat je dan het  rijden van rally’s te horen kreeg. Er was dan ook bij het drietal, vrienden, bekenden van de familie geen twijfel dat er ooit een dag zou komen dat ze een rally zouden rijden.

De eerste stap

In het voorjaar van 2007 kwam er vooruitgang in toen Lammert samen met zijn vrouw Emmy besloot om een stap in de richting van die wens te doen, door Lammert samen met zijn twee zonen een rallycursus te laten nemen. Dit gebeurde dan ook in het voorjaar van dat jaar .Waarbij met een groep van ongeveer 15 man de rijvaardigheden getest werden. Daarna krijg je een rallylicentie die je  toestemming geeft om mee te doen aan rally’s.  Op de cursus kreeg Sander het voor elkaar om met  gelijke auto’s de cursus leider te verslaan bij een wedstrijdje om de snelste tijd op een  baan bij Autotron Rosmalen. Op de zelfde cursus kreeg Mark het voor elkaar om met BMW 325i (achterwiel aangedreven auto) de snelste tijd neer te zetten bij een wedstrijdje tegen de klok. De tijd was zo scherp dat niemand er aan kon tippen En dat zelfs Chiel Bos (oud meervoudig kampioen rally’s) er van onder de indruk was, en  het  dan ook niet erg vond als wij hem als recensie zouden opgeven. Ook Lammert liet zien dat hij kon sturen door de derde tijd neer te zetten.  

Actief deelnemen aan rally’s

In het seizoen van 2007 stapte Lammert als navigator  in bij N3 sprintrijder Jorg Mettlach. Een jonge rallyrijder die al geruime tijd probeerde Nederlands kampioen te worden, maar de rest telkens net niet kon bijhouden. Door het navigeren van Lammert en een keer van Mark  kon Jorg Mettlach zich dat jaar de rallysprint kampioen in de klasse N3 van 2007 noemen.(klik hier voor hele verslag)

Eigen rallyauto

Na deze eerste activiteiten in de rallysport werden de eerste voorbereidingen om een eigen auto te bouwen gemaakt. In 2007 werd er dan ook naar  een geschikt motorblok gezocht (2.0 16v Opel-motor) Deze werd gevonden door Mark in een omgebouwde Daewoo. Hiermee was de eerste stap gemaakt, nadat Sander een Opel Astra had gekocht waren de hoofd ingrediënten om onze droom te gaan verwezenlijken aanwezig.
De auto werd netjes, secuur en met aandacht voor de veiligheid gebouwd, Het heeft meer tijd en geld gekost dan was beraamd, maar we hebben vanaf het begin gezegd dat de auto goed opgebouwd zou worden. Dat is dan ook terug te zien in de auto die door vele rallyrijders en monteurs als een goed opgebouwde rallyauto wordt gezien.(klik hier voor het hele verslag van het bouwen van de auto)

Hoezo rally gek?

Terwijl we onze eigen auto aan het opbouwen waren stapte de jongste zoon Mark in het huwelijksbootje met Lize Klamer. Helaas was onze eigen auto nog niet klaar om als trouwauto te dienen. De trouwauto werd dan ook een rallyauto van een bevriend rallyteam (Rallyteam Nortier). Dit illustreert mooi hoe groot de liefde voor de rallysport is. Later die dag waren er  zeer veel bevriende teams aanwezig met auto om het Bruidspaar te begeleiden van het gemeentehuis naar de feestlocatie.(klik hier voor een video van deze dag).

En actie!

Op 20 juni 2009 was het zover, Sander zou de auto voor het eerst gaan besturen onder begeleiding /coaching van Lammert. De opzet van deze wedstrijd was het uitrijden en de auto grondig testen. Maar  niet alles ging vlekkeloos(klik hier voor het hele verslag van deze eerste wedstrijd)

Take 2

Op 11 juli was het dan de beurt aan Mark om achter het stuur te kruipen onder begeleiding van Lammert, dit maal was het heerlijk weer en alle voorbereidingen liepen dan ook voorspoedig. Deze rallysprint werd ook voltooid(klik hier voor gehele verslag van deze wedstrijd).

Conclusie van 2009

De conclusie was na twee wedstrijden, dat de basis van deze  auto goed is maar de techniek verbeterd kon worden. Er werd dan ook besloten om veel modificaties aan de auto te gaan doen, dus werd besloten om niet meer in actie te komen in 2009.(klik hier voor een verslag van de modificaties)

Het jaar 2010

Nu zijn we klaar voor seizoen 2010 en daar beginnen we met de rallysprint in Veenendaal. Sander zal de auto besturen onder de begeleiding van Mark. De twee gebroeders zullen deze wedstrijd ook weer gaan gebruiken als een test maar zullen nu ook zeker het tempo gaan verhogen. Uitrijden is een must, daar zo kort mogelijk over te doen is het doel.( klik hier om te zien hoe deze wedstrijd is gegaan)
Verder werd er in 2010 een sprint gereden met Lammert achter het stuur ook werden er 2 rally’s uitgereden met een andere navigator en werden we uitgenodigt om als 10 minuten auto te dienen bij een rallysprint.

2011?

Wat zal het LMS-Rallyteam weer gaan meemaken in het seizoen van 2011? Er worden veel plannen gemaakt die helaas nog niet zeker zijn, maar dat het grootst zal zijn is wel zeker. Hou de website in de gaten!

Wij hopen jullie allemaal langs de proeven te zien.

Groeten LMS-Rallyteam

[Album 4 niet gevonden]

Comments are closed.